Behandelingen

Behandelingen

Wortelkanaalbehandeling

De zenuw in een tand of kies kan geïrriteerd raken. Deze irritatie kan ontstaan door een gaatje, door een diepe vulling, door gevoelige tandhalzen, door blootliggend tandbeen, door tandenknarsen of door een trauma. De irritatie zorgt vaak voor tandpijn en wordt een zenuwontsteking genoemd. Deze kenmerkt zich door een zeurderig gevoel, gevoeligheid bij warm en koud, ’s nachts wakker liggen van de pijn en het gebruik van een pijnstiller.

 

Soms kan een zenuw chronisch geïrriteerd zijn en sterft hij (in stilte) af. Na een tijdje ontstaat er dan een kaakontsteking. Een kaakontsteking kan soms ook ontstaan als de zenuw van een tand reeds behandeld is. Bij een kaakontsteking is de tand erg gevoelig bij aanraken en erop bijten. Je voelt een kloppende pijn en soms komt er een zwelling.

 

Voor een zenuwontsteking en voor een kaakontsteking moet een wortelkanaalbehandeling (of ook wel zenuwbehandeling) gedaan worden. Bij deze behandeling wordt de zenuw uit de tand gehaald. De ruimte waarin de zenuw zat wordt schoongemaakt en opgevuld. Na deze behandeling zal de pijn verdwijnen. Meestal zijn er 2 afspraken nodig om deze behandeling helemaal af te ronden.

 

Herbehandelingen en wortelpuntbehandelingen

Een kaakontsteking bij een tand waarvan de zenuw reeds behandeld is, wordt behandeld door de zenuwbehandeling overnieuw te doen of door de wortelpunt te laten behandelen door de kaakchirurg.

 

Zenuwbehandelingen bij Tandarts aan Zee

Tandarts de Visser vindt wortelkanaalbehandelingen erg leuk om te doen en is zich hierin aan het specialiseren. Bijna alle wortelkanaalbehandelingen of herbehandelingen kan hij zelf uitvoeren, waardoor u hiervoor bijna nooit naar een specialist moet.

 

Doet een zenuwbehandeling pijn?

Over zenuwbehandelingen gaan veel spookverhalen. Een zenuwbehandeling wordt vaak geassocieerd met heel veel pijn lijden. Door een goede verdoving is een zenuwbehandeling gelukkig bijna altijd pijnloos. Enkel in sommige acute gevallen waarbij de zenuw heel heftig of al heel lang ontstoken is, is de behandeling niet volledig te verdoven.