Nazorg

Nazorg

Prothese

Na het plaatsen van een volledige prothese, plaatprothese of frameprothese kunnen drukplekken (‘blaren’) ontstaan. Dit is heel normaal en komt bij een nieuwe prothese vaak meerdere keren voor. Zo’n drukplek geneest bijna nooit vanzelf en moet behandeld worden door de prothese iets aan te passen. Wanneer dit niet gebeurt kan een drukplek heel veel pijn veroorzaken. U mag altijd naar onze praktijk bellen wanneer u denkt dat u een drukplek heeft of wanneer de nieuwe prothese niet helemaal lekker zit. Het is normaal om met een nieuwe prothese nog een paar keer terug te komen om hem iets aan te passen. Aan deze nazorg zijn ook geen kosten verbonden.

 

Immediaatprothese: Prothese direct geplaatst na het trekken van tanden en kiezen

 

Wanneer bij u al uw tanden en kiezen getrokken worden en u krijgt direct een kunstgebit dan noemen we dit gebit een immediaatprothese. Voor het trekken van de tanden en kiezen geldt dezelfde nazorg als bij ‘Trekken tand of kies’. Met dit verschil dat u niet met een gaasje tussen de kiezen naar huis gaat, maar dat bij u direct de prothese geplaatst is. De prothese zorgt voor het stelpen van de bloeding.

 

Bij een immediaatprothese is het heel belangrijk dat u deze de eerste 24 uur niet uit doet! De prothese zorgt namelijk voor het stelpen van het bloeden. Tevens zullen de wonden in de eerste 24 uur gaan zwellen. Als u in die tijd de prothese uitdoet, dan krijgt u het er niet meer in terug omdat het dan niet meer past door de zwelling.

 

Na 1 of 2 dagen na het trekken van de tanden of kiezen komt u bij ons op nacontrole. Dan halen wij voor u het gebit er voor de eerste keer uit. We kijken of het allemaal goed gaat en we maken de wonden en de prothese schoon. Tevens kunnen we de prothese wat aanpassen als dat nodig is.

 

Bij een immediaatprothese is de kans groot dat er drukplekken ontstaan. Twijfel niet om een afspraak te maken wanneer u een drukplek heeft. Een drukplek kan heel veel pijn geven, gaat niet vanzelf voorbij en het is normaal dat u daarvoor (meerdere keren) terug komt.